Fra vrøvl til videnskab – da lægevidenskaben tog form
Information
VRØVL OG VIDENSKAB - 10 fortællinger om medicinens historie
At blive syg for 150 år siden krævede et virkelig godt helbred. Lægen kunne meget vel have gjort det hele meget værre, hvis ikke han ligefrem havde slået dig ihjel. Medicinens udviklingshistorie er mere sær og uhyggelig, end du kan forestille dig, og hvis du vælger at invitere os inden for, så kommer du i løbet af aftenen til at sætte ufattelig stor pris på at leve i dagens Danmark! Så velkommen til fortællinger om videnskab og lægekunst fra middelalderen til næsten i dag. Hør om medicinen, urterne, kirurgien, pesten, koleraen og fattigdommen i København. Om dengang man troede at tørrede jordorme vredet i eddike kunne hele et sår, og at åreladning kunne kurere gigt, herpes, astma og sindssyge. Hør også om nogle af de farverige mennesker, der var med, da udviklingen tog fart. Det er en fortælling om en tid, hvor tro og overtro kolliderer med viden. Samtidig er det også en fortælling om Middelalder, Renæssance, Oplysningstid. og et Danmark i forvandling.
Tro, overtro og epidemier
Danmarkshistorien er også historien om epidemier som den store koleraepidemi. Middelalderens tro og overtro, der spænder ben for videnskaben. Om universitetets læger, og deres første anatomiske teater. Ikke al videnskab på Københavns Universitet var i virkeligheden videnskab. Vi tager jer med ind i dårekisternes mørke og med ind i de fattigste kvarterer. Vi kommer også rundt om Sankt Jørgens-gårde og om klostrene i Middelalderen. Vi har med andre ord fundet det bedste frem til jer.
10 fascinerende fortællinger om 2000 års medicinsk historie
Vores fortællinger tager jer med ind på de assisterende kirkegårde. Vi møder pestlægen og barberen. Vi hører om åreladning, og hvilke konsekvenser det blandt andet fik for en af vores konger. København har været plaget af mange epidemier, som andre europæiske storbyer. Men København var også en meget skiden by. Hør historien om Peder Panum, der tog kampen op med 2000 års medicinsk tankegang, og gjorde medicin til en moderne videnskab i Danmark. Vi kommer også rundt om klosterhaverne, munkenes viden, og hvilke planter, de bragte med sig til Danmark. Vi fortæller om det anatomiske teater fra 1645, hvor man udførte den første offentlige dissektion, og hvor ligene kom fra. Vi fortæller om Evas forbandelse og 'mødrenes frelser'og om hvornår håndvask blev obligatorisk på Københavns Fødselsstiftelse. Vi går til angreb på Tuberkulosen, der i år 1900 var skyld i hvert tredje dødsfald I Danmark. Hør også historien om julemærkehjemmene. Endelig kommer vi også rundt om en af Danmarkshistoriens mest kendte affærer - trekantsdramaet mellem Christians d. 7, Caroline Mathilde og Livlægen Struensee. Mens den kongelige affære står på, hærgede en af de mest frygtede sygdomme, Kopper, det meste af verden. Vi slutter af med fortællingen om skørbug – havets pest - der kostede langt flere liv end både søslag, stormvejr og andre sygdomme tilsammen. To millioner søfolk døde. Man vidste, at omkring halvdelen af en besætning på længere sørejser ville dø af sygdommen, men vidste ikke hvorfor!
populære ture & aktiviteter
Lad dig inspirere af andre fortællinger
Kundeudtalelser
Det siger vores glade og tilfredse kunder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Vi sender nyhedsbrev ud løbende. Vi fortæller om vores arrangementer, sjove anekdoter og skæbnefortællinger fra vores ture.