Refshaleøen – Råt, vildt og hipt

Refshaleøen er et af de sidste gamle industriområder i København – engang hjemsted for B og W (Burmeister & Wain). Når vi kommer herud med gæster, er det forbløffende, hvor meget rå stemning, der er her. Du kan næsten høre smedenes hammerslag og kranerne bevæge sig under lofterne i de store haller. Da B og W var på sit højeste arbejdede 10.000 mænd med tonsvis af metal. Historien om B og W er historien om industrialiseringen, om verdenskrigene, om arbejderbevægelsen og om sammenhold. B og W er intet mindre end et ikon i dansk industrihistorie.

B og W og navnet “Refshaleøen”

B og W blev etableret allerede i 1843 som mekanisk værksted. I 1846 flyttede virksomheden til Christianshavn, men det var tiden for industrialiseringen og virksomheden havde vokseværk, så i 1872 kom skibsværftet på Refshaleøen til. En sandtange formet af strømmen gennem Københavns Havn, så det lignede en rævehale – deraf navnet “Refshaleøen”. Lederne af B og W tog til Liverpool, så værftet der, tog hjem og lavede en tro kopi.

B og W blev en virksomhed i verdensformat. Og var i mange år Danmarks største arbejdsplads. Det blev også et politisk arnested, hvor både arbejdernes og arbejdsgivernes politiske engagement og arbejdskampe udspandt sig. Arbejderne på Burmeister & Wain blev kendt som fagbevægelsens fortrop. Den første egentlige strejke fandt sted på værftet i 1871. Den faglige organisering betød også et stærkt fællesskab, som få kunne undvære. Cirka 100 skibe og to verdenskrige senere i 1996 gik B og W konkurs.

Refshaleøen og B og W

Foto: Martin Kaufmann

Refshaleøens Ejendomsselskab

I 1996 blev Refshaleøens Ejendomsselskab dannet af en række pensionsselskaber. Ejendomsselskabet står nu for udlejning af de gamle B og W lokaler. Refshaleøen står over for en vild transformation og skal efter 2028 udvikles til at blive en ny bydel for landets hovedstad. Man regner med, at der med udviklingen skal gøres plads til 15.000 nye indbyggere og 15.000 nye arbejdspladser. Mens vi venter på det, er masser af kreative og innovative virksomheder nu flyttet ind i de gamle B og W bygninger. Så nu valfarter vi på cykel, med havnebus, 9A eller gående til fantastisk mad, kunst, musik og meget mere. Det er lige nu, vi kan nyde det her fantastiske sted, for der er ikke en eneste bygning, der er fredet. Hvad kan vi så opleve herude? Ja, i dag bobler den genfundne bydel af kreativitet og stærke iværksætterkræfter, kunst, mad og festivaler.

Øens Have og Skabelonloftet på Refshaleøen

Et eksempel på ovennævnte er B og W’s gamle marketenderi, der brændte ned ikke blev genopbygget, så nu er 3500 m2 delt mellem Bygård og Øens Have. Her står frilandsafgrøder og to urdtelte, hvor man kan spise mad og leje det til events. Bygård dyrker svampe i containere. Her kan du kigge forbi, få noget at spise og høre om involverende bykultur og om at dyrke råvarer på økologiske principper.

Hvis du tør klatre op af de gamle trapper til Skabelonloftet, finder du ca. 20 værksteder med arkitekter, kunstnere, industrielle-, mode-, web-, grafisk-, interiør-, smykke- og møbeldesignere, fotografer, visuelle artister og mange flere.

Skabelonloftet på Refshaleøen

Refshaleøen huser Amass, Noma, Alchemist, La Banchina og meget meget mere

Refshaleøen huser nogle af Danmarks bedste restauranter, såsom Amass, Noma og Alchemist, som tager økologi og bæredygtighed til et helt nyt niveau. For eksempel har Amass nærmest ikke har nogen form for madspild, og i deres have handler det om at dyrknings-optimere væksten. Samlet byder haven på omkring 80 slags krydderurter, grøntsager, bær og blomster. Et hit nærmest fra første dag er La Banchina, der har åbent hele året. Du kan selvfølgelig også finde adskillige hyggelige barer og caféer – heriblandt Mikkeller Baghaven og det vildt populære food marked Reffensom har åbent i hele sommersæsonen.

Refshaleøens restaurant Amass

Foto: Giuseppe Liverino, @tourbillondel

Refshaleøens store haller

Endelig kan vi jo heller ikke komme uden om de tidligere B og W haller, hvor 1000 arbejdere har arbejdet i treholds skift med tonstunge elementer til skibene. Nu er hallerne lejet ud til Det Kongelig Teaters kulisseværksteder, til opfindere og gourmetkokke, værksteder, tegnestuer, paintball, øverum til teatre, lydstudier til høj musik, raketfabrik og selvfølgelig Urban Ranger Camp, der nu holder til i en del af de store haller. Her kan du oppe under loftet blive udfordret med rappelling, klatreøvelser, balance og meget mere. Hvert år bliver Refshaleøen desuden fyldt ved store arrangementer som Distortion, Copenhell og Uhørt festivalerne. Det fik et særligt omfang og efterspil ved Eurovision Song Contest i 2014.

I maj 2014 blev Eurovision Song Contest afholdt i B&W Hallerne. Selvom det så flot og fantastisk ud, så udspillede der sig efterfølgende et drama. Budgettet blev vildt overskredet. 77 milloner skulle efterfølgende findes.

Oplev Refshaleøen med en guide

Historier er der mange af her på Refshaleøen og det er nu, de skal findes og fortælles. Det er nu det skal opleves. Det er også herude I kan tage pulsen på innovation i kunsten, kulturen og på madscenen. Det er lige nu. Du kan komme med Københavnerture kan på tur til det sidste klondyke – Refshaleøen. Her fortæller vi om B og W’s historie og dykker ned i det spirende kultur- og iværksætterliv, der er på øen.

Læs mere om vores byvandring på Refshaleøen.

Forsidefoto: Boyan Ortse

Levende fortællinger - fælles oplevelser - Københavnerture slogan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Ja tak, jeg vil gerne høre om kommende byvandringer og indendørs arrangementer. Jeg snupper også gerne en anekdote eller skæbnefortælling med i farten.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.